Om Hästeriet & Pia

Hästeriet
Hästeriets ridskola är liten och privatägd. Den tar emot barn från tre år och även vuxna. Vi har små grupper, som mest fyra eller fem elever. En lektion är 45 minuter lång. Här får man lära sig allt från början. På ridskolan får man öva på mycket! För säkerheten och tryggheten, så har vi NH-träning/hantering på vår ridskola. Det är att man får lära sig hur hästen fungerar och hur man på ett bra sätt kan hantera den. Vi har dressyr och hoppning med.

Lektionerna varvas med teori, allt för att ge dig en så bred kunskap som möjligt. Lektionerna finns med fyra inriktningar och då rider man samma häst fyra gånger sedan byter man.

Här finns också möjlighet att lära sig köra häst och vagn, Amalia & Ebony är inkörda. 
Om det finns tillräckligt med snö på vintern finns det även möjlighet att tolka - att åka pulka efter häst! 

När du kommer till Hästeriet ska du ta ett djupt andetag när du kliver ur bilen på parkeringen. Är du stressig så blir hästen lika dan! All tid man är med hästen ska man passa på att se hur just den hästen man har beter sej och försöka tolka vad det betyder - då blir man av med rädslor också, när man kan tyda vad hästen tänker göra! Vill man börja rida här så ska man veta att hästarna inte står färdiga i paddocken och väntar! Jag vill att man lär sig att själv kunna tränsa, sadla och ta hand om hästen. Är man inte intresserad av det så finns det andra ridskolor som står för den servicen.
 

Pia
Största delen av mitt liv har jag tillbringat med hästar. Studerat beteende både på sommarbetet och under ryttare. Att studera häst och ryttare började jag med i samband med att jag började rida för instruktör ”på riktigt” för Elisabeth Engnes som har Nannarps Häst & Ridutbildning i Holm, ett par mil norr om Halmstad. Där började jag med att rida privatlektioner på en lånad häst en gång i veckan. När ägaren till hästen flyttade så fortsatte jag mitt ridande på Elisabets hästar och det blev både en och två gånger i veckan. ”Bissan” har även ett stort utbud av kurser så dom flesta var jag med på under åren –95 till en bit in på –99. Under denna tid lärde jag mig oerhört mycket! Jag fick även hoppa in för ”Bissan” lite när hon var borta. En vuxen-grupp på nybörjarnivå fick jag ha hand om under två terminer och hade även barnlektionerna på torsdagar ett par år och det var lärorikt! Under tiden fick jag även förmånen att gå på instruktörskurser! Det var mest en-dagars, men även nån två-dagars kurs. Det var Bo Tibblin, Barbro Fristedt, Elisabeth Lundholm, Anne Persson och Lars Parmler som höll i kurserna runt om i Halland.

Jag ville mer och mer försöka arbeta med hästar så jag fick chansen att arbeta med barn och ponnyer på Halmstad Ponnytrav mellan december 1999 och oktober 2001. Där ansvarade jag för eftermiddagsverksamheten med och för ponnytravungdomar. Även att planera och genomföra kurser. Där fick jag även gå Bronskursen för ungdomsledare inom ponnytravet.

I denna veva hade jag börjat snegla på Natural Horsemanship. Åkt runt och deltagit som ”fotfolk” på clinics som John Moore, Birger Gieseke och Pat Parelli har hållit i. Så man kan sammanfatta det så här att- nu var jag såld!

Läsåret 2002-2003 utbildade jag mig till Westerninstruktör för Tommy Bäcklund i samarbete med Götene kunskapscenter. Mest sökte jag utbildningen för att få hålla på med häst på heltid! Även för att bredda mig. Vi var ute på Hellekis Säteri tre dagar i veckan och inne på Götene Kunskapscenter två dagar. På Hellekis läste vi ”hästämnena” där Veterinärerna Claes-Göran Lilja & Lotta Ekholm från Skara lärde oss om hästens anatomi & fysiologi och viss sjukdomslära. Tommy Bäcklund undervisade oss i westernridning och Margaretha Bäcklund lärde oss reglementet. Det hände även att vi hade ”gästföreläsare”.                                                                       

Det hände även att vi åkte iväg och gjorde studiebesök hos andra tränare o.d. 

Lite akademisk ridkonst fick jag lära mig också när jag var i Hällekis! Birgitta Järnåker var på Hellekis säteri en gång i kvartalet och hade träningar. Det var mycket nyttigt jag fick lära mig på dom tre tillfällen jag deltog. Bl a det här med bärkraft och skjutkraft och framför allt hur viktigt det var med sin egen kroppsmedvetenhet! Det som var intressant med Birgittas träningar var att det var yogapass inlagda på hennes kurser - inte fel!

Min filosofi
Är att det ska vara lätt, kul och stimulerande att vara med hästen. Oavsett vilken inriktning du har!

Den ”röda tråden” som jag följer är att både häst och ryttare ska vara med från början. Detta för att hästen ska förstå vad du menar men framför allt för ett säkert hanterande! Har hästen förtroende för dig så lyssnar den och vill deltaga i aktiviteterna.

Man lär sig väldigt mycket genom att titta på andra när dom rider eller jobbar sin häst från marken. Jag uppmuntrar till detta för det är ett bra sätt att se hur andra gör. Jag har inget emot att mina elever tränar och rider för andra instruktörer under tiden dom rider för mig - det är ett bra sätt att utveckla sig på! Det ställer höga krav på mig att ge kvalitet på mina lektioner! Jag lyssnar på mina elever och försöker ge så mycket som jag kan!

Att se en nöjd häst och en nöjd ägare gör mitt jobb så fantastiskt!

//Pia