Hästeriet & Ridskolan i Årnarp

Lära sig hästens beteende

Detta är en livslång skola.
När jag började inse att hästar kommunicerar så mycket mer än vad jag visste från början, så fick jag rådet att: Gå ut i hagen och sätt dej och studera dom! Sagt och gjort; jag tog en pall och gick ut med papper och penna och var full av förhoppning om vad detta skulle ge.
Jag satt och tittade. Och tittade. Ingen direkt flod från pennan ritades ner på mitt papper. Hästarna gick hit, hästarna gick dit. Dom drack vatten. Dom betade. Hmmm - jag insåg att jag fick lägga ner mycket mer tid på att fösöka se!
NU - 10 år senare, kan jag påstå att jag har klurat ut en del!

Ledarskap

Hästen vill veta vem som har ledarskapet när ni är tillsammans. Antingen är det du - eller hästen. Det står mellan dessa två individer. Det bästa är om du har 51% av ledarskapet och hästen har 49%. Sen är det ju så att ledarskap måste man förtjäna - man kan inte bara ta eller kräva ledarskap! Det tror vi människor oftast. Nä du - detta måste du förtjäna!
 

Problemlösning

Är din häst svår att få tag i när den är lös? Vill den inte bli duschad? Är det nåt problem med att lasta hästen i transport? Svår att sadla? Problem med att tränsa hästen? Vill hästen inte lyfta benen när hovslagaren ska sko? Problem vid klippning? Kan inte röra öronen eller andra kroppsdelar? Detta är några av dom mest vanliga problemen, men det finns fler! Den vanligaste orsaken till dessa händelser är - VI! Vi människor är oftast orsak till att hästar gör som dom gör!
Och lika ofta är det okunskap - att man försöker lösa problemen på människovis.

Träningsmetoder

Det finns så många olika träningsmetoder och duktiga tränare. Det gäller att titta sej omkring och se vad man är intresserad av och vilken tränare som man tycker passar. Hästen ska ha det roligt och du ska ha det roligt! Det ska vara input från er båda. När du har bestämt dej för en tränare och träningsmetod så börjar arbetet mot en otroligt givande hästhållning!
Vad använder jag för metod? Väldigt kort: Tryck när jag vill att hästen ska flytta/ ge efter och eftergift när jag känner att hästen börjar att flytta/ge efter. På så sätt bygger jag upp en känsla för mej själv, så att jag inte trycker och drar i tid och otid. Fantasi - inte bli tråkig för varkensej min eller hästens skull!
Beröm när hästen gör vad jag tänkte i form av eftergift, röst eller klapp. Possitiv förstärkning istället för att vara arg och peka på fel hela träningspasset.

Samhörighet med hästen

Detta är en önskan dom flesta hästmänniskor har! Att man vet hur man ska lägga fram sina ideer och att hästen ska förstå dom och tycka att det är en bra ide.
Tålamod - kunskap - kärlek
Dessa tre ord gör så mycket! Tänk dej: Tålamod: du ser hur hästen reagerar på ditt förslag+ Kunskap: du vet vad du vill att hästen ska göra med ditt förslag och ser till att det är lätt att göra rätt + Kärlek: beröm, klapp, eftergift när den gör som du tänkt dej = oslagbar känsla!

Ridskola

Detta är en ridskola där man får verktyg för hur man rider och tränar häst. Mycket vikt läggs på ryttarens sätt att sitta och hur man ger hjälperna - och ger eftergift. Vi har NH-träning på denna ridskola. Det är så viktigt att man får lära sig hur en häst fungerar - och hur vi människor ska göra för bli ett med hästen. Denna NH-träningen vi gör på lektionerna är mycket enkel. Det vi gör på marken, gör vi uppsuttet andra halvan av lektionen. Vi rör lite vid miljöträning också. Då går vi över bron, går med paraply och andra övningar.

           Vad tycker våra kunder

På denna ridskola får man sköta om hästen och det är bra för då får man kontakt med hästen i lugn och ro. Den står inte klar på medellinjen och det tycker jag är bra

Marika bl a